07 januari 2019

Arbetsmiljö i centrum

KMT_Nr_1_2019

I årets första nummer av KMT skriver vi en del om hur det ska fungera på arbetsplatser enligt vad riksdagen genom lagar, myndigheter genom föreskrifter och de centrala förhandlande parterna genom gemensamma kommentarer fastslagit.

Vi avser att under året göra mer jordnära reportage om hur man kan arbeta i praktiken för en god arbetsmiljö.

Samverkan, i vissa fall kompletterad med förhandling, är arbetsmiljöns nyckel.

Kanske kan inslag i det här numret vara underlag för samtal på er arbetsplats om vad som funkar, vad som borde bli bättre och vad ni tillsammans med chefen ska göra åt saken.

Gott nytt år, önskar Bo Silfverberg, redaktör

03 december 2018

Växtplats Östersund

KMT_Nr_12_2018

Man kan ju fråga sig varför vi i KMT:s decembernummer valt att skriva så mycket om vad som sker beträffande återväxt i kyrkomusikerkåren och samarbeten just i Östersund med lite omnejd. Svaret är dels det självklara, att det finns all anledning att i KMT belysa olika insatser som mer eller mindre uttryckligen kan bidra till återväxten av kyrkomusiker, dels att flera intressanta grepp och erfarenheter fanns samlade kring Storsjön, mitt i Sverige som det är.

Det finns många bra och spännande initiativ på gång i olika delar av landet. För kollegialt erfarenhetsutbyte och inspirationsspridning öppnar vi från och med nu avdelningen Växthuset. Där kan man berätta om olika initiativ som mer eller mindre direkt syftar till att komma tillrätta med rekryteringsproblemet. Välkomna att medverka.

I det här numret har vi även glädjen att presentera årets julkryss.

God läsning, Bo Silfverberg, redaktör

26 november 2018

Ändrade medlemsavgifter

Den 1 juli 2018 återinfördes som bekant skattereduktion för fackföreningsavgifter. Det innebär att du som är medlem i ett fackförbund betalar 25 procent lägre medlemsavgift. Besparingen för en medlem i Lärarförbundet genom avdragseffekten kan bli upp till 975 kronor per år räknat på årets medlemsavgiftsnivåer. Du behöver inte själv ansöka om avdrag, din fackliga organisation sänder kontrolluppgift till Skatteverket. Du får tillbaka 25% av medlemsavgiften som skatteåterbäring året efter. Läs mera om detta i denna tidnings juli/augusti-nummer 2018.

Men också Lärarförbundets medlemsavgiftsnivåer har justerats. Förbundets kongress beslutade nyligen att ändra medlemsavgiften för yrkesverksamma medlemmar. Från 1 januari 2019 får majoriteten av förbundets medlemmar en lägre avgift. Avgiften kommer att baseras på arbetstid och inte, som i dag, inkomst. Följande månatliga medlemsavgifter kommer att gälla:

• 290 kronor – betalas av alla yrkesaktiva medlemmar som arbetar 75-100%.
• 150 kronor – betalas av övriga (yrkesverksamma som arbetar 74% eller lägre, föräldralediga, arbetslösa, sjukskrivna och tjänstlediga utan inkomst).

För pensionärer, doktorander och studerandemedlemmar sker inga förändringar. Inte heller sker några förändringar i det tillägg som betalas av den som är dubbelansluten till Lärarförbundet-KMR.

Skatteverkets avdragsregler kommer förstås att baseras på de nya beloppen.

Läs mer om förändringarna här.

Henrik Tobin
Ombudsman

02 november 2018

Glassbilsblues

I den extraläsning som KMT bjuder på i november finns bland annat intervjun En gränsöverskridande Eric med Eric Ericson, tidigare publicerad i KMT nr 5 2013, Västeråsbiskopen Mikael Mogrens text Körteologi och körsångens plats i gudstjänsten, Vegakörens (Malmö) musikvideo Ring i alla klockor med Mikael Wiehe, unikt skapad musik av och med tredjeklassare som just byggt två orglar och Akiko Watanabes Glassbil-blues.

27 oktober 2018

KMT i korernas värld

KMT_Nr_11_2018-1

Efter att hundraårsdagen som Eric Ericson inte fick vara med om passerat uppmärksammar vi i KMT:s novembernummer kyrkokören, eller rättare sagt några av körerna. Det visade sig snart att en kyrkokör kan vara väldigt många saker, ha olika inriktning, karaktär, konstnärliga ambitioner och variera på flera andra sätt. En kör kan vara en mailinglista. Gemensamt är att den engagerar, allt från att man genom lust och lek kan ta till sig högkvalitativ undervisning i en barnkör, att man kan finna stöd i sin existentiella brottning, att man finner energi och välbefinnande och att man genom sin sång berör med angelägna budskap.

Med sakkunnig hjälp belyser vi några av de här aspekterna.

Novembernumret utkommer fredag 2 november.

God läsning, önskar Bo Silfverberg, redaktör

05 oktober 2018

Här finns mer att läsa

Det finns mer att läsa än vad som ryms i KMT. Du finner merläsning, bland annat ett särtryck som innehåller information om det pågående pilotprojektet om kyrkomusikers arbetstid, här.

annonser:

Bannerannons

Bannerannons