Carolsmöte i Cambridge

Publicerad: 13 april 2011

Det var bistra januaridagar i Cambridge … Visserligen vågade några snödroppar och de japanska körsbärstträden på St John’s Colleges innergård blomma, men i övrigt var det vinter i luften.

Fyra entusiastiska kyrkomusiker fick då audiens hos den icke helt okände Stephen Cleobury, körledare vid King’s College, som talade om det som kanske mest bidragit till att göra kören vid King’s College till en av de mest berömda i världen: den årliga carols-gudstjänsten.

Fyra carolsentusiaster i Cambridge: Joakim Olsson Kuuse, Jan H. Börjesson, Samuel Eriksson och Johan Hammarström.

Cleobury berättade ingående om många detaljer och traditioner som inte syns utåt: om varför de nio läsningarna av tradition sedan starten för mer än ett sekel sedan läses av olika läsare, från de yngsta i församlingen – en gosskorist i deras fall – till den äldste, rektorn; om hur gudstjänsten ses som en gåva från colleget till staden Cambridge, även om den nu fått internationella förtecken då den sänds i såväl tv som i radio; om hur viktig kopplingen mellan texter och körstycken är och hur han ser musiken är en respons på texterna. Han berättade om gudstjänstens ursprung och historia och även några pikanta anekdoter från åren som gått!

Flera av Cleoburys företrädare har tillfört nya element till carolsgudstjänsterna och bland hans egna bidrag märks de årliga beställningarna av ny körmusik. Före hans ankomst till King’s 1982 hade det förekommit enstaka gånger, men från 1983 görs det varje år. Han berättar att de första åren kom protester från publiken mot de moderna tonspråket i beställningarna, men under åren har det svängt och idag får han istället nyfikna förfrågningar om vilken som är den kommande kompositören att få en beställning.

Trots att vi just lagt julstressen bakom oss var anledningen till besöket att möta Cleobury att diskutera en planerad utgåva av engelska carols på svenska på Cantorgi Förlag. Vi är många som under åren glatt oss åt ”Carols vid Betlehem” (1974) men som också känt att kör-Sverige är redo för en uppföljare. Och även om traditionen att fira A festival och nine lessons and carols inte är uppkommen på King’s College, är det ju ett icke ifrågasatt faktum att Cleobury ändå leder musiken vid den mest uppmärksammade av dessa festivaler.

Mr Cleobury kommer att skriva ett förord till denna svenska utgåva. Han medverkar också vid presentationen av publikationen, vilken är planerad till den internationella orgelakademin i Göteborg, 15-18 september 2011. Det är nästan så att julen är efterlängtad, igen!

Joakim Olsson Kruse