Så ska återväxten av kyrkomusiker tryggas

Publicerad: 30 oktober 2019

KMT_Nr_11_2019

En av tre kyrkomusiker kommer att ha gått i pension år 2035. Hur ska denna lucka fyllas? I det här numret av KMT står utbildning och rekrytering i fokus. Vi har pratat med barn, studenter, kyrkomusiker, utbildningsanordnare och präster. Lösningen är förmodligen en trestegsraket: väck intresse för musik och orgelspel, fyll på ryggsäcken med användbara verktyg och skapa schysta arbetsvillkor för kåren.

Läs också intervjun med KMR:s nye förbundsordföranden Nils-Gunnar Karlson. Där delar han med sig av sina tankar om förbundets viktigaste uppgifter de närmaste tre åren. En av hans käpphästar för att säkra återväxten av kyrkomusiker är att barn måste få möta kyrkomusik tidigt.

Ibland behövs lite utblickar för att få perspektiv på den egna musikverksamheten. Mikael Hellgren skriver om en körresa som Luleå stift har gjort till vänorten Norwich i England. Många likheter finns – men även skillnader i både kultur och arbetssätt.

Två fina utmärkelser har också delats ut: Svenska Kyrkans liturgipris och Årets körledare. Under avdelningen Stacatto kan du läsa om vem som fått prisen, varför – och hur det kändes.