Köpings kyrkas kammarkör sjunger om Skageracks stora sjöslag

Publicerad: 16 februari 2021
GorchFock

Gorch Fock var en av drygt 8 000 sjömän som omkom vid det stora Skagerackslaget under Andra världskriget. Foto: Wikipedia.

 

I slutet av andra världskriget flydde kompositören och kyrkvärden Reinis Zarins farfar med Reinis äldre syskon till Sverige i en ombyggd fiskebåt. Nu har han skrivit ett mäktigt körverk om den tyske författaren och sjömannen Georch Fock som var en av hundratals sjömän som flöt i land längs Bohusläns kuster efter det stora Skagerackslaget.

”Bringt mich nicht zum Krichgof Hin/ senkt mick teif ins Meer hinab” (”För mig ej till kyrkogården/ sänk mig djup i haven ner…”

Efter första världskrigets stora sjöslag på Nordsjön, Skagerackslaget, flöt hundratals döda sjömän från Tyskland och England iland längs Bohusläns klippiga kust. En av dessa var Gorch Foch, en tysk sjöman och författare. I fickan hade han en vattensäker ask med den ovan citerade dikten Letzer Wünch.

Reinis Zarins är servicevärd i Köpings församling, kompositör och musiker. Det var efter en tv-dokumentär om det stora sjöslaget som idén till ett körverk föddes.

– Jag slogs av parallellen med min egen familj och släkt. Vid andra världskrigets slut flydde min farfar från Lettland i en ombyggd fiskebåt med mina fem äldsta syskon till Sverige. Det blev upphunna av tyska kadettbåtar som besköt dem. Skotten träffade dock högt upp och alla klarade sig. Men det hade kunnat gått riktigt illa.

Reinis började göra research och fann att Gorch Fock var en pseudonym för författaren och diktaren Johan Kinau. Kinau bodde på en liten ö i floden Elbe strax utanför Hamburg där de flesta var Nordsjöfiskare. Bland Gorch Fock böcker fann Reinis bland annat en nationalromantisk skildring av Nordsjöfiskarnas liv.

Reinis körverk bygger till stora delar på Focks texter. Verket uruppfördes i Köpings kyrka för snart ett år sedan med Köpings kammarkör och orkester. Orkestersättningen bestod av kyrkorgel, slagverk, saxofon, oboe, trumpet, flöjt, stråkar och synt. Sångsolisten är en mezzosopran som mellan musikstycken berättar Focks historia genom recitativ.

– Jag förställer mig själv verket som en massa osorterade minnen som passerar revy hos en människa som håller på att dö, förklarar Reinis, som själv spelade trummor och slagverk.

Reinis säger att det var en stor utmaning för sångarna. Verket innehåller både rytmiska förskjutningar och avancerade klanger.

– Men i den tuffa utmaningen finns också en sårbarhet som jag gillar och fascineras av. Det var lite nervöst och alla var tvungna att vara på tå.

Gorch_Focks_grav

Gorch Focks grav på Stensholmen där han ligger begraven tillsammans med 13 tyska och två brittiska sjömän. Foto: Dr Antonson/Wikipedia

 

Gorch Fock blev begravd tillsammans med både tyska och engelska sjömän på en sjömanskyrkogård på ön Stensholmen fyra kilometer söder om Fjällbacka. Reinis berättar att kyrkogården förvaltas av tyska staten och att skolsegelskeppet Gorch Fock då och då besöker kyrkogården med sin besättning.

Det finns intresse för att uppföra verket i en kyrka längs norra Bohuslän kust.

– Men det gäller att hitta en kyrka med kororgel. Om det bara finns en läkarorgel blir avståndet till kören och övriga musiker lite för långt.

 

KMT recenserar

Cd – Gorch Fock
Kompositör: Reinis Zarins
med Köpings kyrkas kammarkör

Köpings kyrkas kammarkör bjuder med verket ”Gorch Fock” på en härlig musikalisk blandning i 17 satser.

Med sin bakgrund som jazzmusiker (han spelar här slagverk och gitarr) blandar kompositören Reinis Zarins oförväget stilar. Vackra melodier får samsas med avancerade överlagrade klanger, experimentell jazz varvas med folkmusikinslag. Roligt är att den traditionstyngda kyrkorgeln, naturligt får vara med bland stråksynthar, sopransax, flöjt och oboe. Det blir en sällsam eklektisk blandning och härlig spelglädje. Recitatören för handlingen framåt, kör och mezzosopran deltar i många av satserna för att färga, stödja och förstärka det underliggande syftet: att skildra havet, både dess expressionistiska som dess existentiella sida.

Andreas Söderberg