Sov gott – till Bach

Publicerad: 12 april 2021
Go Bach to Sleep är ett annorlunda koncertkoncept där besökaren vänder sig inåt för att upptäcka sina egna behov. Den som är frusen kan vira in sig i en filt. Foto: Gubbio’s photostory

Go Bach to Sleep är ett annorlunda koncertkoncept där besökaren vänder sig inåt för att upptäcka sina egna behov. Den som är frusen kan vira in sig i en filt. Foto: Gubbio’s photostory

Lyssnings- och vilokonceptet  Go Bach to Sleep är framtaget av Jon Liinason, ansvarig för kommunikation, publikutveckling & innovation  vid Göteborgs internationella orgelakademi . GOIA. Det ingår i projektet Orgelvision Väst , vars syfte är att göra orgelkulturarvet levande och sprida kunskap om orgeln i Västra Götaland . Det är också ett koncept som ska minska trösklarna för att uppleva orgeln s värld av sinnlig passion och nya klanger.
Jon har funderat mycket på varför en del människor verkar skrämmas av orgeln . Han har i dentifierat tre murar som står i vägen för den ovane lyssnaren. Den första handlar om själva kyrkorummet som kan verka stort, högtidligt och främmande för många. Den andra är att klangerna från orgeln  i mångas öron kan låta lite väl bombastiska. För det tredje verkar många  uppfatta klassisk musik som pretentiös och förknippar lätt konsertformen  med prestation och kulturella statusmarkeringar.

Go Bach to Sleep är ett koncept för att få fler att komma nära orgeln .
– Idén föddes när jag såg en skylt vid Korsvägen från spårvagnen. Där stod: ”Vad behöver du just nu?”  Min spontana reaktion var att någon hade omtanke om mig och mina behov, säger Jon.
Bilden var visserligen en pappersmugg med kaffe och en bulle – ett av alla kommersiella budskap som vi är överösta av. Men att någon brydde sig om mig kändes mysigt.

Skylten satte fart på Jons kreativitet och konceptet till en ny konsertform började ta form.
Fast att kalla Go Bach to Sleep för konsert tycker Jon blir lite missvisande. För det handlar mer om ett möte med musiken och sig själv. Mer om att uppleva musiken med alla sina sinnen än av att imponeras av en virtuos musiker.

Istället för fullt spjäll på orgeln möts besökarna i Go Bach to Sleep  av stillsam musik i det mjuka gedakt -registret.
– För vem hälsar på någon man inte är så bekant med vrålande  röst? frågar Jon retoriskt.
I inbjudan till Go Bach to Sleep finns inget pretentiöst. Inget program med information som får den oinvigde att känna sig dum. Utan istället – ett vänligt och inbjudande språk; välkommen till en stund av vila, till en stund där vi tar hand om dig, där du får svepas in i Bachs ljuvliga musik.

Konsert-formen har fått många nya besökare att upptäcka orgeln och Bach. Foto: Gubbio’s photostory

Konsert-formen har fått många nya besökare att upptäcka orgeln och Bach. Foto: Gubbio’s photostory

En Go Bach to Sleep  är uppdelad i tre block: somna in, dröm  och vakna upp. Förutom orgeln  kan besökarna också få njuta av några av orgelns relaterade klaverinstrument, såsom  piano, cembalo och klavikord. Tillfället avslutas med en spontan frågestund kring en kopp varm choklad med grädde .

En av de tiotal organister som genomfört en Go Bach to Sleep  är Camille Bloche, organist i Älvsborgs församling.

– Det var en väldigt blandad publik, både äldre och unga. Det positiva är att det var så många unga lyssnare, säger Camille.

Camille tror att det unika i konsertformen öppnar upp och gör det lättare för folk att komma fram och ställa frågor och samtala med organisterna.
– Många är nyfikna på instrumenten och ställer frågor med anknytning till kyrkomusikhistorien, säger hon.

Men det är inte bara funderingar och frågor om instrument, utbildningsvägar och musikhistoria som väcks hos lyssnarna. Musiken är också en ice breaker för samtal om livet och om omvälvande möten man har gjort i livet, alltså väldigt djupa och personliga samtal.
– En man hade till exempel kommit till insikt om hade han borde uppsöka sin bror som han inte hade haft kontakt med på flera år, berättar Jon.

Under en konsert på den nordtyska barockorgeln i Örgryte nya kyrka i Göteborg stannade flera av besökarna en timme efter att musiken hade klingat ut för att samtala om musik och andra av livets viktiga frågor.
– Till slut var organisterna tvungna att berätta för besökarna att kyrkan måste låsas och stängas  nu, berättar Jon.

Vid ett annat tillfälle prövade organisten och klavermusikern  Ulrika Davidsson konceptet Go Bach to Sleep i Björkö kyrka i Göteborgs norra  skärgård. Efter konserten kom en gammal trogen kyrkobesökare fram till henne och sa. ”Det här är det bästa som hänt i kyrkan under min livstid.”

Organisten Linus Landgren spelade nyligen in en Bach-konsert i Alingsås kyrka för lyssning i hemmasoffan. Foto: GOIA

Organisten Linus Landgren spelade nyligen in en Bach-konsert i Alingsås kyrka för lyssning i hemmasoffan. Foto: GOIA

Tyvärr har coronapandemin begränsat möjligheterna att anordna Go Bach to Sleep-tillfällen . Men organisterna söker alternativa sätt att få ut musiken. För inte så länge sedan uppförde Linus Landgren en konsert i Alingsås kyrka som streamades för lyssning hemma i soffan.
Konceptet har nu spridit sig över hela landet och lockar till och med organister på andra sidan Östersjön i Finland.

Om en kyrkomusiker skulle vilja arrangera en Go Bach to Sleep, hur
 går hen till väga?
– Det är bara att gå in på webbplatsen www.organisteriframkant.se och klicka på ”Ordna en orgelaktivitet!” Där hittar man både en manual  som jag har skrivit och filmexempel , säger Jon.

Fakta: Go Bach to Sleep
Konceptet Go Bach to Sleep är framtaget av Jon Liinason och är en del av GIOA:s projekt Orgelvision Väst där organisationen under tre år genomför aktiviteter i Västra Götaland som syftar till att levandegöra orgelkulturarvet och sprida kunskap om orgeln och dess musik. Projektet omfattar inspirationsdagar, konserter och aktiviteter för barn och unga och genomförs i samarbete med olika partners i regionen. Orgelvision Väst stöttas av Västra Götalandsregionen.

Manual till Go Bach to Sleep: www.tinyurl.se/3At

Till filmen: www.youtube.com/watch?v=eb6verPspBI