Göteborgs internationella orgelfestival bjuder på späckat program

Publicerad: 7 oktober 2021

Göteborgs internationella orgelfestival – 13–24 oktober – bjuder i år på ett späckat program som inleds med invigningen av den nya konserthusorgeln 400 år efter stadens grundande. Vidare utlovas inspirationsdagar för kyrkomusiker, kreativa musikaliska kollisioner på den världsunika medeltonsorgeln i Örgryte kyrka och firande av Jan Pieterszoon Sweelinck, Michael Praetorius och Jeanne Demessieux. Men det blir även nykomponerad musik av fler än tio kompositörer.
Sammanlagt arrangeras hela 30 konserter, tio workshops, föreläsningar, paneldiskussioner och sociala sammankomster.
Det skriver Jon Liinason, kommunikatör och ansvarig för publikutveckling och innovation vid GIOA, Göteborgs internationella orgelakademi.

gbgorgel_460
Hans Davidsson, konstnärlig ledare för Göteborg International Organ Academy tittar upp mot den nya konserthusorgelns svälluckor. Foto: Ola Kjelbye

 
Under pandemin var nästan alla konserter, kulturevenemang och festivaler tvungna att ställas in. Tack vare livestreamingteknik skapades alternativa platser att träffas. Dessa digitala möten hjälpte vårt samhälle att fungera och hålla kontakten med varandra. Vår önskan om fysiska möten och vårt behov av konst och musik i kristider skapade dock en stark drivkraft för oss att skapa temat för årets festival: Göteborgs internationella orgelfestival 13–24 oktober 2021 – MÖTEN. Festivalen kommer att framföras för såväl livepublik som via livestreaming runt om i världen.

Orgelkonsten för oss samman över alla gränser och skapar en mängd möten; i konserter, multikonstföreställningar, i konstnärliga, kreativa och sociala processer och tvärvetenskapliga strävanden. Oavsett om vi deltar i en orgelbyggarworkshop för barn, som monterar fyra hundra delar av ett Do-orgel-kit på mindre än en timme, eller om vi arbetar i fem år med Rieger Orgelbau och en internationell referensgrupp för att bygga en ny orgel för Göteborgs konserthus, glömmer vi bort tid och rum då vi ägnar oss åt kreativa, musikaliska och sociala handlingar. Nu bjuder vi in ​​dig till en tolvdagars orgelfest med mer än 30 konserter, en tvådagars maratonkonsert, Göteborgs ungdomsorgelfestival, tio workshops, många föreläsningar, paneldiskussioner och sociala sammankomster.

– Inspirationsdag för kyrkomusiker 18 oktober

– Invigningen av den nya konserthusorgeln av Rieger Orgelbau

– Kreativa kollisioner vid den världsunika medeltonsorgeln på fyra manualer och pedal i Örgryte nya kyrka

– Firande av Jan Pieterszoon Sweelinck, Michael Praetorius och Jeanne Demessieux

– Ny musik av mer än tio kompositörer

– Mer än 30 konserter, tio workshops, många föreläsningar, paneldiskussioner och sociala sammankomster

GIOF 2021, Göteborgs internationella orgelfestival, börjar med invigningen av konserthusorgeln. Göteborg grundades den 4 juni 1621 och byggandet av en nytt konserthusorgel inleddes som ett firande av 400-årsjubileet för Göteborgs stad av HIGAB (Göteborgs kommuns fastighetsbolag) och Göteborgs symfoniker. Göteborgs internationella orgelakademi fick ansvaret att stå i spetsen och leda projektet.

Den första helgen av festivalen presenterar vi tre invigningskonserter med olika program framförda av sju organister från fem länder, alla medlemmar i den internationella referensgruppen för konserthusorgelprojektet. Helgen kommer att innehålla premiärer av nya verk av fyra kompositörer. Karin Nelson, Hans-Ola Ericsson, Magnus Kjellson, Nathan Laube, Joris Verdin och Hans Davidsson kommer att framföra musik från fyra århundraden, inklusive nya verk av Madeleine Isaksson, Molly Kien, Tebogo Monnakgotla och Martin Herchenröder.

Den 21 och 22 oktober kommer Mattias Wager att spela orgel tillsammans med Göteborgs symfoniorkester under premiären av en konsert komponerad av B. Tommy Andersson. Under den andra helgen kommer fyrtionio organister, som representerar alla Västsveriges kommuner, att genomföra en tvådagars maratonkonsert, och människor från hela regionen kommer att delta i firandet.

Den globalt unika medeltonsorgeln i Örgryte nya kyrka, på fyra manualer och pedal, kommer att generera många kontrasterande möten under festivalen; konserter och workshops ägnade åt musik av Jan Pieterszoon Sweelinck och Michael Praetorius, som båda firar jubileumsår, och möten med kompositörer från olika genrer som skapar ny musik i en serie konserter med titeln Creative Collisions, inklusive Kali Malone, Katt Hernandez, Palle Dahlstedt, Henrik Denerin och Hans-Ola Ericsson.

Flera konserter, inklusive dans och andra konstformer, kommer att presenteras i Vasakyrkan med den nyligen restaurerade och renoverade Eskil Lundén-orgeln (1999/2020). Brombaugh (1992) och Marcussen/Åkerman & Lund (1861/2004)-orglarna i Hagakyrkan kommer att höras på dagliga konserter vid middagstid följt av soppluncher, en viktig samlingspunkt varje dag.

Göteborgs lilla orgelfestival kommer att presentera orgelbyggarverkstäder, orgelsagor, konserter, orgelläger under Göteborgs lilla orgelskola och många andra aktiviteter. GIOA Young Organ Scholars 2021 kommer att tillkännages under festivalen.

Det regionala festivalprogrammet firar det rika orgellandskapet i Västsverige, inklusive Sveriges äldsta spelbara orgel, Hans Brebos/Elias Wittig-orgeln (1604/1715) i Morlanda kyrka på ön Orust.

Morgonworkshops, eftermiddagsseminarier, föreläsningar och paneldiskussioner tar upp en mängd olika teman för organister, forskare, orgelbyggare och restauratörer.

Njut av det detaljerade programmet och ta del av programmet under Göteborgs internationella orgelfestival 2021, en tolv dagar lång orgelfest med mer än 30 konserter, tio workshops, många föreläsningar, paneldiskussioner och sociala sammankomster – MÖTEN med en värld av sinnlig och nya klanger – för alla!

Göteborgs internationella orgelfestival

13–24 oktober 2021

MÖTEN

En värld av sinnlig passion och nya klanger – för alla!

www.organacademy.se/oversikt