Varför? Därför!

Publicerad: 9 december 2021

Varför ska jag vara med i facket, det ordnar sig ju ändå? För oss som tillhör de 80 % av kyrkomusikerkåren som är med i KMR, yrkesföreningen för kyrkomusiker är frågan lätt provocerande. Mänskligt och med rättvisepatoset brinnande kommer jag direkt att tänka på kaffekassan. Det är en bild som vår ordförande Nils-Gunnar Karlson ofta använder och som handlar om lojalitet. På de flesta arbetsplatser finns någon form av kassa som man frivilligt lägger en bestämd summa pengar i som går till kaffe, fredagsfika och uppvaktningar. Det är väl helt OK att inte bidra om man inte fikar, inte fredagsjobbar eller tycker det är fånigt med presenter. Men säkert får du namn på dina snyltare som satt detta i system och ändå tar sig en kopp, glufsar i sig tårta och ser till att stå med på gratulationskortet.

Lojaliteten är viktig för KMRs överlevnad som fackligt organ. Vår skuta är beroende av moderskeppet Lärarförbundet, som har resurser till verksamhet som KMR inte självt kan finansiera. Så länge det fanns skolkantorer var kopplingen till LF mer naturlig. Nu får vi förlita oss på att så länge vi har en stabil båt med en trogen besättning kommer förhållandet att kunna fortsätta. Moderskeppet är föga intresserat av att förse olika småjollar med jurister, förhandlingsexperter och verksamhetsbidrag. Vi undanber oss ”fackturister”. dvs när man tror att det ska börja blåsa är man med, och sen när stormen är över hoppar man i jollen igen. Vi behöver ett stabilt och pålitligt fartyg. Enade vi stå, söndrade vi falla.

ring_facket

Men behövs verkligen facket nu när vi har arbetstidslagar, förordningar och föreskrifter som reglerar arbetslivet? Nu kommer Nils-Gunnars andra liknelse: brandförsäkringen. Man tecknar ju inte en brandförsäkring och hoppas att det ska börja brinna, så man får ut något av det man betalat. Nej, man har en försäkring så man kan reda sig om olyckan skulle vara framme.

Facket för din talan. Det sker rent rutinmässigt vid chefstillsättningar och budgetförhandlingar. Men det kan komma bli rena konflikter mellan arbetsgivaren och dig. Man hoppas ju att man ska slippa, men som en av mina chefer sa: vi har inte blivit lovade att leva i en paradisisk värld Ni har olika uppfattningar om vad som är rimlig arbetsnivå, man vill omplacera dig mot din vilja, du kan bli anklagad för samarbetssvårigheter och därmed avsluta din anställnig, för att nämna något. Det är då som facket träder in och för din talan med hela arsenalen utan att det kostar dig något mer utan just medlemsavgiften.

Sist men inte minst: Vi behöver KMR som vår flock. Alla behöver ett sammanhang, oavsatt om vi har Kyrkomusikerexamen på C,B eller A-nivå, och oavsett om vi har organisttjänst eller kantorstjänst. Hör av dig till din stiftsförening om du har tankar om vad man skulle kunna göra. Beroende på stift ser verksamheten olika ut men du kan hitta likasinnade på olika möten, som årsmöte, medlemsträffar och kontraktsmöten. Där kan nya kontakter knytas och nya samarbeten initieras. Läs i detta nummer om orgelmaraton på nya konserthusorgeln i Göteborg, om ESOAs orgelfestival och det europeiska nätverket ECPCM.och mycket mer som vi kyrkomusiker gör när vi låter musiken ta vid, när orden inte räcker till.

 

Karin Wall-Källming