16 april 2021

Linköpings domkyrka satsar på Bachmaraton

KMT:s Bachmånad
Två år framöver ska Bachs samtliga orgelverk framföras i Linköpings domkyrka. Verken räcker till 26 entimmes konserter – en i månaden med uppehåll under somrarna.
– Det här är en möjlighet både för oss som spelar musiken och för alla som vill ta del av programmet att fördjupa sig i Bachs musik och liv, säger Sara Michelin, domkyrkoorganist i Linköping.

Läs mer
12 april 2021

Sov gott – till Bach

KMT:s Bachmånad
Tänk dig att du lägger dig på en kyrkbänk. Snart börjar organisten spela musik av Johann Sebastian Bach på orgelns svagaste, mest intima register . De andra bänkarna är fyllda av besökare som också har lagt sig till ro, insvepta i filtar och med raggsockor på fötterna. Musiken är lugn och du känner dig avslappnad.
Innan musiken började har organisten uppmanat dig att meditera över vad du behöver i livet – just nu. Efter ett tag får du kontakt med tankar och känslor som du vanligtvis är för upptagen för att erfara. Snart har du slumrat in. När musiken sedan ökar i intensitet så vaknar du och känner dig ovanligt utvilad och vederkvickt.

Läs mer
05 april 2021

Kvinnorna kring Bach levde i skymundan

KMT Bonus – Bachtema under april
Medan Johann Sebastian Bachs söner Wilhelm Friedemann och Carl Philipp Emmanuel är välkända är hans döttrar mer anonyma. En av döttrarna var den förstfödda och musikbegåvade Catharina Dorothea. Troligtvis skrev hon noter i ”familjens notfabrik”. Kanske sjöng hon i den populära kaffekantaten i rollen som den ogifta dottern Ließgen. Men i kyrkan fick inte kvinnor sjunga. Hur livet i övrigt gestaltade sig för Catharina kan man bara spekulera om.
Det skriver Bengt Lundin, professor i musikteori och tonsättare, i en essä för www.kmr.se. Den inleder KMT:s Bachtema som kommer att pågå här på webben under april månad.

Läs mer
31 mars 2021

Därför sjunger Elvira och Olle i ungdomskören

KMT nummer 4 – ungdomskörerna
KMT:s körtema har nu kommit till ungdomarna. I tidningen – som kommer slutet av nästa vecka – möter du fyra körledare som alla har lyckats både musikaliskt och socialt med sina ungdomskörer: Margareta Raab (Uppsala domkyrkas gosskör), Anne Johansson (Göteborgs ungdomskör), Susanna Lindmark (tjejkören Artic Light) och Ulrika Faijermo, (ungdomskören Con Moto).

Men vi startar ungdomstemat lite i förväg här på www.kmr.se. Vi har intervjuat två unga korister från Sofia församling. Elvira Linderoth Segelsbo och Olle Hägerbro berättar här om sin musikaliska resa inom barn- och ungdomskörsvärlden och varför väljer fortsätta med körsången.

Läs mer
29 mars 2021

Första kvinnan som skriver för orgel och symfoniorkester

KMT Bonus
Gabriella Gullin är den enda kvinnan i Sverige som skrivit en konsert för orgel och symfonisk orkester. Concerto San Michele uruppförs den 16 oktober i Ukraina med Donetsk Symfoniorkester och konsertorganisten Tetyana Gamar under ledning av den prisbelönte dirigenten Vladimir Zavodilenko. KMT har pratat med kompositören.

Läs mer
25 mars 2021

”Psalmboksrevisionen behöver tydliga direktiv”

KMT Debatt
Kyrkostyrelsen behöver ge det vidare arbetet med psalmboksrevisionen klara och tydliga riktlinjer redan från början, annars riskerar arbetet att förlora styrfart. Det får inte bli som vid förra revisionen 1969–1986 då nya uppdrag med skiftande innehåll fortlöpande lades på psalmkommittén.
Det säger Per Olof Nisser, ledamot av och senare sekreterare i 1969 års psalmkommitté. Han har kritiskt läst förstudien inför revisionen av 1986 års psalmbok och delar med sig av sina reflektioner exklusivt till KMT:s läsare.

Läs mer
22 mars 2021

Bo Ejeby – musikförläggaren som inte kompromissar

KMT – Förlagen som ger ur kyrkomusik
I år firar Bo Ejeby förlag 30 år med minnesskrift, heldag för körledare och en kompositionstävling. I samband med jubileumsåret har man också uppdaterat hemsidan. KMT har intervjuat förlagschefen Bo Ejeby, 74 år, som både satsar och avvecklar samtidigt.

Läs mer
17 mars 2021

Kulturskolechefen som slår ett slag för Suzukimetoden

KMT Bonus – Organister i framkant
För många kyrkomusiker är Gunilla Rönnberg ett känt namn. Det var hon som tillsammans med diplomorganisten Lars Hagström utvecklade Suzukimetoden för kyrkorglar. Idag är hon kulturskolechef i Perstorp där hon erbjuder orgelspel enligt metoden.
Under Coronapandemin har hon gått över till att undervisa digitalt via nätet, vilket lett till mer självständiga elever. För KMT berättar hon här om Suzukimetoden inom orgelundervisning och tipsar om två filmer som du inte får missa.

Läs mer
15 mars 2021

Se filmen om gruvarbetaren som blev besatt av en orgel

KMT Bonusmaterial
Filmen ”Himlatornet” – om den excentriske gruvarbetaren och orgelbyggaren Alfred Blom – finns att se på SVT Play till och med 31 mars. Det tog Alfred 30 år att bygga en tvåmanualig orgel med 756 pipor i ett uthus i anslutning till torpet där han bodde.

Tipset om filmen fick KMT av kyrkomusikern Johan Denke i Dannemorabygdens församling.

– Vid mitt besök där blåste jag i två olika pipor och spelade in ljudet med min mobil. Utifrån inspelningen har jag sedan kunnat återskapa hur Alfred Bloms favoritpsalm ”Var hälsad sköna morgonstund” kan ha låtit på den egenhändigt byggda orgeln, säger han.

Läs mer
11 mars 2021

Svenska Kyrkan lanserar aktionsplan för ökat orgelintresse

KMT Bonus – Organister i framkant
Svenska kyrkans nationella aktionsplan för att fånga upp intresset för yrket och för orgeln som instrument har nu lanserats.

Planen bygger på tre konkreta och mätbara mål. Varje församling i Svenska kyrkan ska bjuda in alla nioåringar till orgelupplevelser. Varje kyrkomusiker i Svenska kyrkan ska undervisa i genomsnitt en orgelelev. Och varje församling ska bjuda in till orgelaktiviteter för att visa på instrumentets möjligheter.

Läs mer

annonser:

[Kyrkomusik.se]

Bus academy

Djurö

[Immanuelskyrkan]

Bannerannons