Gregoriansk sång 2014

Publicerad: 3 november 2014

“Egentligen faller ju all körsång tillbaka på den gregorianska sången” Så lär Eric Ericson ha sagt, och visst hade han rätt! I benediktinerklostret i Solêsmes, i Frankrike, har man arbetat med att forska kring och restaurera den gregorianska sången, i nästan 200 år. I Heliga Hjärtats kloster, i närheten av Vadstena, lever man dagligen med gregorianiken. Läs Sr Katarinas och Sr Elisabets berättelse om hur de arbetar med sången i klostret.

Terje Kvam, domkantor i Oslo domkyrka, har i snart tio år arbetat med att framföra mässor och kantater i söndagens högmässa. Osloborna vallfärdar till domen när det är kantatgudstjänst.

Ledaren handlar om ledaren. Vilka ledaregenskaper behövs hos en ledare, vare sig man leder ett stort multinationellt företag eller en kör på hallandska landsbygden? Varför inte göra som ordenssystrar och bröder gjort i alla tider? Gå till Psaltaren!

Välkommen till KMT nr 11 som kommer fredagen den 7 november!

Kerstin Odeberg
t f redaktör