Tradition och förnyelse

Publicerad: 1 november 2015

lennart_stripple

”Traditionen måste gå hand i hand med förnyelsen. Det ena får inte kväva det andra”! Så sa Lennart Stripple när vi sågs häromveckan. Under många år hade han sin livsuppgift som studierektor och pedagog på Sköndalsinstitutet, (numera Ersta-Sköndal Högskola). Läs hans berättelse i KMT nr 11.

Kan kompositionsskolor i Neapel under 1700-talet ha någon som helst betydelse för musikteoriundervisningen idag?! Mer än Du tror! I våras disputerade musikvetaren och tonsättaren Peter van Tour på Durante- och Leoskolan. De bedrev båda en form av musikteoriutbildning som absolut har mycket att ge även i vår tid.

Novemberledaren skulle också kunna ansluta sig till tradition och förnyelse. Hur skulle vi reagera om en koltrast började låta som en ambulans? Har påhittigheten möjligen gått för långt då? Hur går det för dem som försöker lyssna efter det ursprungliga lätet? Hittar de vad de söker? Något att fundera på när novembermörkret sänker sig.

Välkommen till KMT nr 11 som kommer fredagen den 6 november!

Kerstin Odeberg
T f red