Gammalt och nytt

Publicerad: 11 januari 2016

orgelfasad

God fortsättning på det nya året! KMT inleder 2016 med en djupdykning in i två körverk av Arvo Pärt. Under hösten ledsagade professor Gunno Palmquist oss igenom Vivadis Gloria och Bachs Magnificat. Nu har turen kommit till körverk av Arvo Pärt. Det är fascinerande att vissa texter aldrig dör. Nya generationer upptäcker dem. Tonsättare genom alla tider har gett dem liv, sin tids liv.

Några av oss får vara med om ett orgelbygge. I två artiklar skall vi belysa vägen fram till en ny orgel. Vidare skriver Mattias Lundberg om ett svenskt Requiem från wienklassisistisk tid. Gammalt material kan bli användbart i ett ett nytt orgelbygge. Ett svenskt Requiem med många år på nacken kan kännas helt nytt.

Hur som helst är år 2016 helt nytt. Den 14 januari kommer KMT nr 1. Väl mött!

Kerstin Odeberg
redaktör