Släpp loss orglarna!

Publicerad: 30 april 2018

ladegast_poznan

Just den här orgeln, byggd mellan 1872 och 1876 av den tyska orgelbyggaren Ladegast finns i Poznan i Polen. Foto: Wikimedia Commons.

KMT nr 5 2018 med utgivning 4 maj har ett orgeltema. Släpp orglarna loss det är vår, förkunnas på ledarplats.

Budskapet följs upp i flera texter där vi bland annat får möta en orgelälskare med examen från 1936 och kyrkomusiker i församlingar där man satsat på respektive analog, heldigital och mittemellanorgel.

Ett runt bordssamtal om orgeln, ett av kyrkans starkaste varu- märken, handlar om den identitetskris som både kyrkan och kyrkomusikerskrået är inne i. Kyrkomusikerna måste höja rösten för sin roll och sitt instrument. Att satsa på orgeln har visat sig även kunna underlätta rekryteringen.

God läsning önskar Bo Silfverberg, redaktör