Vi behöver prata om det här

Publicerad: 28 april 2019

KMT_Nr_5_2019

Släpp sångarna loss, det våras nämligen för församlingssången, som Mikael Fridén, Göteborg, skriver på ledarplats.

I Intervjun berättar Mattias Wager, Stockholm, hur han mött en obändig inbyggd vilja att sjunga hos de allra flesta människor. Kan vi hjälpa människor att slippa känna sig pinsamma kan det bli bra drag i församlingssången, menar han.

Temat fortsätter i Reportaget där Helena Ambertson, organist i Husaby kyrka, ordförande för Skara stifts kyrkomusiker och utbildningsledare vid Hjo folkhögskola, konstaterar att psalmsång är en stor del av arbetet som vi kollegialt talar otippat lite om. Det skulle vara nyttigt att göra det mer. Vi möter även en nybliven och en pensionerad kyrkomusiker och deras perspektiv på församlingssången.

I Växthuset träffar vi Göran Lundberg i Grundsunda församling och hans orgelelever. De tycker det är jätteroligt att spela, och så ska det vara, men de ställs även inför krav..

Träffa även Sveriges kanske enda syntorkester. Den finns i Borås.

God läsning, Bo Silfverberg, redaktör