Musiken har kraft att riva murar

Publicerad: 4 oktober 2019

kmt1910

KMT oktober kommer ut i början av nästa vecka, ett par dagar senare än planerat.

KMT:s oktobernummer ägnas till stor del åt hur kyrkomusiker och olika nätverk med anknytning till Svenska kyrkan arbetar med integrations- och mångfaldsfrågor. I tidningen finns exempel på kompis-, integrations- och språkkörer, psalmer som sjungs på andra språk, nätverk där kyrkomusiker utbyter idéer med sfi-lärare och språkcaféer med sång.

Vidare kan du läsa om den nya lösningen för strömmad musik som väntar på att sjösättas. Det är en lösning som församlingen äger och har större kontroll över än tidigare lösningar.

Nu är avtalsrörelsen inne i insamlingsfasen. Det är då förhandlarna ska inventera medlemmarnas önskemål inför förhandlingarna med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Om detta skriver KMT:s reporter Bo Silfverberg.

Läs också avgående ordförande Ingelas Sjöströms kloka avskedsord om tid och byråkratiseringen av yrkeslivet. Och om förbundets två nya hedersmedlemmar som utsågs under ombudsmötet i slutet av september.

Under avdelningen recensioner kan du ta del av vad Joakim Olsson Kruse tycker Ernst Brunner nya bok ”Likt ett skeleton”, som handlar om Roman, ”kyrkomusikens fader” i Sverige. ”Sinnlig och myllrande med mängder historiska personer och referenser, men researchen och faktakontrollen brister”, är recensentens omdöme.

Slutligen: Nu har klimatmedvetenheten också satt sina spår i kyrkomusiken. Om detta och mycket mer kan du läsa i ett fullmatat nummer av KMT.