Hela världen firar jul

Publicerad: 3 december 2019

KMT_1912

Nu närmar vi oss jul. Och vad passar då bättre än ett nyskrivet körverk med det eviga jultemat. Yamandú Pontvik är känd för sitt unika sätt att kombinera musiktraditioner från olika delar av världen. Hans mest kända verk är Mångfaldsmässan. Nu ger han ut ytterligare ett verk med ”sakral världsmusik” – Världens jul.  KMT träffade honom i Stockholm där han tillsammans med delar ur Radiokören spelade in verket. Det blev ett samtal om mångfald, integration och behovet att bredda kyrkomusiken.

Orgelpedagogik för barn och ungdomar har seglat upp som en av KMR:s mest angelägna frågor. Under Göteborgs internationella orgelfestival gjordes en storsatsning inom detta område. Göteborgs lilla orgelfestival blev en succé med framträdanden av barn, orgelbyggande, orgelsagor och dockteater ackompanjerad av ståbas och orgel. Organisten Stephen Craig har bevakat evenemanget för KMT:s räkning.

I decembernumret kan du också läsa om tredje och fjärde bandet av Psalmernas väg – ett måste i kyrkomusikerns referensbibliotek. Här recenseras också Gehrmans, Wessmans och Sensus höstutskick.

Och som vanligt är avdelningen Stacatto späckad med nyheter och kul läsning om vad som händer inom kyrkomusikens område i våra församlingar runt om i landet.