Kyrkomusiken är full av kontraster

Publicerad: 14 februari 2020

kmt2002

Kyrkomusiken spänner över många olika genrer och tidsåldrar. I det här numret skriver vi om Sveriges tidigaste musikmässa med känd upphovsman. Bertil Kellner skrev mässan 1598. Med hjälp av originalnoter – som bevarats i Tyska kyrkan och i Västerås stiftsskola – har ensemblen Villancico under ledning Peter Pontvik återskapat mässan som den förmodligen lät vid tillkomsten. När verket nyligen uppfördes i Tyska kyrkan ackompanjerades stämsången av tidstypiska basuner och sinkor.

Men kyrkomusiken är också öppen för nya musikaliska influenser och uttryck. Hedvig Eleonora församling har gjort en satsning på populär musik med körarrangemang. I musikserien HedvigPuls spelas musik av bland annat Avicii, Metallica, Beyoncé och andra kända samtida musiker. KMT har pratat med kyrkomusikern Ulf Norberg om han syn på populär musik i kyrkan.

Avtalsförhandlingarna har nu kommit in ett intensivare skede. I tidningen kan du läsa om vad facken kräver av sin arbetsgivare Svenska kyrkan. KMT:s tidigare redaktör Bo Silfverberg har följt förhandlingarna sedan starten i början av hösten.