Kreativiteten flödar i coronatider

Publicerad: 18 maj 2020

KMT2005

Få hade kunnat förutse hur mycket coronapandemin skulle påverka vårt samhälle. På bara några veckor fick kyrkomusikerna tänka om och hitta nya sätt att nå kyrkobesökare med musik och hålla igång körverksamheten.

I nummer 5 av KMT har vi gjort ett svep för att lyfta fram hur kyrkomusiker funnit lösningar på den social distanseringen på olika håll i landet. Vi har pratat med kyrkomusiker som har flyttat ut sina körrepetitioner på nätet eller utomhus. Andra har fått en ny och närmare relation till kyrkobesökarna genom öppna kyrkor där organisten spelar under några timmar för den som vill ”droppa in” och lyssna.

Många har också fått tid till att lära sig musikprogram i datorn, komponera egen musik, ta itu med liggande administration eller utveckla sin kompetens inom andra områden.

En sårbar grupp inom kyrkomusiken är frilansmusikerna. För att stötta dessa har Gothenburg Organ Art Center tillsammans med Älvsborgs församling gjort en serie med karantänkonserter.

Om detta och mycket mer kan du läsa. Hoppas att du kan finna någon inspiration från dina kollegor runt om i Sverige.