KMT synar höstens utgivning

Publicerad: 9 november 2020

KMT-nr-11-Omslag
Varje termin publiceras en ström av böcker, noter och cd-skivor med och om kyrkomusik. I det här numret har vi samlat ihop några av godbitarna i höstens utgivning.

Årsbok för svenskt gudstjänstliv 2020 har titeln ”Arbete med psalm: Text, musik och teologi”. Ämnet är vältajmat med tanke på den förstudie som just nu pågår inför en möjlig psalmboksrevision. Förstudien har den senaste tiden fått en hel del uppmärksamhet i svensk media. Henrik Tobin recenserar antologin, där sju etablerade författare och forskare belyser ämnet utifrån olika infallsvinklar. Här ryms både hymnologiska, liturgiska, teologiska, musikaliska och kommunikativa aspekter på psalmen. Många av bidragen tar avstamp från arbetet med den förra psalmboksrevisionen som ledde fram till 1986 års psalmbok. Men utmaningarna idag är delvis annorlunda med kyrkans krympande ekonomi, samhällets snabba digitalisering, den pågående coronapandemin och ett minskat gudtjänstfirande.

Sofia Lilly Jönsson recenserar också musikprofessor Mattias Lundbergs Sven-Erik Bäck-biografi. I boken får läsaren bekanta sig med Sven-Erik Bäck – både som tonsättare av kyrkomusik och skapare av estetisk avantgardemusik inom den berömda Måndagsgruppen. Boken belyser också Bäcks förhållande till bibeln och teologin.

Utöver detta tar sig KMT:s recensenter sig an inspelningar av Bachs Juloratorium, Sir Stepens sista cd-inspelning, Gunnar Idenstams orgelverk Metal Angel och sångboken ”Lova herren”, utgiven av Evangelisk Luthersk Mission.

I KMT nummer 11 startar vi också en ny serie om förlagen som ger ut kyrkomusik. Vi inleder med att intervjua tre kyrkomusiker som arbetar i olika miljöer och med olika typer av körer. De delar med sig av sin syn på notutgivningen och hur väl den matchar de behov som de upplever sig ha som körledare och kyrkomusiker. Sedan följer vi under nästa år upp med att i en serie presentera förlagen.

Slutligen kan du läsa andra delen av Nils Larssons intervju med Lennart Stripple, som startade och drev Sköndals renommerade kantorsutbildning.