Se filmen om gruvarbetaren som blev besatt av en orgel

Publicerad: 15 mars 2021

Filmen ”Himlatornet” – om den excentriske gruvarbetaren och orgelbyggaren Alfred Blom – finns att se på SVT Play till och med 31 mars. Det tog Alfred 30 år att bygga en tvåmanualig orgel med 756 pipor i ett uthus i anslutning till torpet där han bodde.

Tipset om filmen fick KMT av kyrkomusikern Johan Denke i Dannemorabygdens församling.

– Vid mitt besök där blåste jag i två olika pipor och spelade in ljudet med min mobil. Utifrån inspelningen har jag sedan kunnat återskapa hur Alfred Bloms favoritpsalm ”Var hälsad sköna morgonstund” kan ha låtit på den egenhändigt byggda orgeln, säger han.

himlatornet1

Himlatornet, filmen om den excentriske gruvarbetaren och orgelbyggaren Albert Blom visas på SVT Play till och med 31 mars.

När gruvarbetare Alfred Blom fick höra psalmen ”Var hälsa sköna morgonstund” i Uppsala domkyrka fick han en uppenbarelse: Han skulle bygga en orgel. Kort därefter cyklade han runt och besökte orgelbyggare i bygden för att lära sig om mer om orgelkonstruktioner. Han besökte också kyrkor – bland annat den närbelägna Films kyrka – för att på plats studera orglar.

himlatornet2

Det tog Albert Blom tre decennier att förfärdiga orgeln som han placerade i ett uthus vid torpet i Norrtorpen utanför Österbybruk. För att få plats med instrumentet var han tvungen att höja taket i två omgångar.

Alfred Blom omkom i ett gruvras 1949, men innan dödsolyckan hann han spela Var hälsad sköna morgon på orgeln. Grannen hjälpte till att trampa luft till bälgarna. Många skulle nog hävda att Alfred var besatt av sitt orgelbygge och att hans barn som en konsekvens blev försummade.

Text och foto: Johan Denke

Se filmen ”Himlatornet” på SVT Play (till och med 31 mars)

Hör en rekonstruktion av hur Albert Bloms favoritpsalm ”Var hälsad sköna morgonstund” kan ha låtit på orgeln, och läs Johan Denkes bildreportage om Alfred Bloms orgelbygge och orgel.

Vid en inspektion av orgelbyggaren Tomas Svenske 2017 för tre fyra år sedan konstaterades att det inte skulle vara någon idé att återställa Bloms orgel i spelbart skick.

Vid en inspektion av orgelbyggaren Tomas Svenske 2017 för tre fyra år sedan konstaterades att det inte skulle vara någon idé att återställa Bloms orgel i spelbart skick.