13-åring spelar Bachs triosonat i d moll 

Publicerad: 26 april 2021

Casimir Käfling är en särbegåvad Bachmusiker. Redan spelar han triostycken av Bach à vista. 

– Jag har alltid drömt om att bli bra på att spela orgel. Alla andra instrument låter mesiga vid en jämförelse, säger han.

Casimir lärde sig att spela 100 psalmer på ett halvår. Här spelar han på orgeln i Gustaf Vasa kyrka. Foto: Privat

Casimir lärde sig att spela 100 psalmer på ett halvår. Här spelar han på orgeln i Gustaf Vasa kyrka. Foto: Privat

Bachs triosonater är något av det svåraste en organist kan spela. Det är stycken som studenterna på orgelutbildningens masternivå på Musikhögskolan brukar spela. Trots svårighetsgraden behärskar redan Casimir Käfling dessa stycken till fulländning.

Redan som sjuåring drömde Casimir om att spela på kyrkorgeln. Förebilden var mormor, som är kantor. När det var uppsatsskrivning i skolan skrev Casimir hur han satt på orgelpallen när kyrkklockorna ringde i väntan på att få spela Bachs Toccata i d-moll för församlingen.

Casimir har gått på Musikskolan Lilla Akademien sedan första klass. Eftersom han då ansågs för ung för att välja orgel så började han med klassisk gitarr. Men som nioåring fick han äntligen börja med orgel som biinstrument.

Första jobberbjudandet som kyrkomusiker fick han av en präst i Stockholm redan vid 12 års ålder. Men hans orgellärare Mathias Kjellgren och mamma satte stopp. De tyckte att Casimir var för ung och inte helt skulle uppslukas av orgelspelandet. Lärare Mathias utmanade dock Casimir och sa att när han lärt sig 100 psalmer så skulle han få vikariera ifall han ville. På ett halvår hade Casimir lärt sig 100 psalmer. Eftersom han då hade knäckt notkoden och kunde spela à vista gick ytterligare 50 psalmer av bara farten.

Med det finns ju andra projekt för en vetgirig 13-åring som gillar Bach och mäktig orgelmusik. Under coronapandemien är Casimir nu i färd med att öva in alla 46 verk i Bachs Orgelbüchlein.
– Jag har alltid varit bra på att multitaska. Det är så jag tänker och fungerar, säger Casimir apropå Bachs kontrapunktiska musik.

Favoritkompositörer som han spelar är förutom husguden Bach de franska 1800-tals romantikerna såsom Gigout, Boëllmann och Widor.
– Deras musik är kraftfull, snabb och låter mycket, precis som Bachs barockmusik gör, förklarar Casimir.

I somras fick Casimir fick spela upp för Juan Paradell Solé Juan Paradell Solé, titulärorganist för Peterskyrkan, Vatikanstaten och Sixtinska kapellet. Bakom Casimir står organisten och Casimirs orgellärare Mathias Kjellgren. Bilden är tagen i Mariakyrkan i Sigtuna. Foto: Privat

I somras fick Casimir fick spela upp för Juan Paradell Solé Juan Paradell Solé, titulärorganist för Peterskyrkan, Vatikanstaten och Sixtinska kapellet. Bakom Casimir står organisten och Casimirs orgellärare Mathias Kjellgren. Bilden är tagen i Mariakyrkan i Sigtuna. Foto: Privat

Casimir övar två timmar under vardagarna och fyra timmar under helgdagar. Med Lilla Akademin konserterar han under ett normalt år ungefär en gång i månaden och spelar också en solokonsert per år. Trots Casimirs virtuositet kan han fortfarande känna sig lite nervös, mest handlar det om rädslan att spela fel. Det får nog Casimir jobba med eftersom målbilden är att bli konsertorganist.
– Jag vill spela som yrke. Jag vill spela många konserter och åka på turné, säger han.

Lars Bergström

Lyssna till när Casimir spelar Bachs triosonater:
www.youtube.com/watch?v=CMPWfVEWBmM