Thomas har byggt orglar i snart 45 år

Publicerad: 17 maj 2021

Thomas Hansson är en av få orgelbyggare i livet som kan ståta med ett gesällbrev. Det fick han så sent som 1991. Innan dess har det troligtvis inte utfärdats gesällbrev för orgelbyggare i Sverige sedan 1930-talet.
Idag servar Thomas drygt 100 kyrkorglar i Skåne.
– Jag hade nog velat fortsätta bygga orglar, men idag är det svårt att konkurrera med utländska orgelfirmor från lågprisländer, säger han.

Thomas Hansson bygger om ett gammalt spelbord till S:t Andeas kyrka i Malmö. Fotograf: okänd

Thomas Hansson bygger om ett gammalt spelbord till S:t Andeas kyrka i Malmö. Fotograf: okänd

Thomas Hansson har varit med om att bygga ett 50-tal kyrkorglar på den anrika firman Mårtenssons i Lund. Orglarna finns spridda i södra och mellersta Sverige – från Simrishamn till Ljusnarsberg. De flesta har hamnat i Stockholm, Göteborg och Örebro, samt Skåne och Blekinge.

Det var mest en slump att Thomas blev orgelbyggare. År 1977 drev den då 25-årige Thomas Hansson en inredningsfirma.
– Då råkade min fru se en annons om att Mårtenssons orgelbyggeri i Lund sökte orgelbyggare. Eftersom jag i botten var både utbildad slöjdlärare, finmekaniker och instrumentmakare med stor materialkunskap så bestämde jag mig för att söka jobbet och fick det. Men då visste jag inget om orgelbyggeri.

Mårtenssons orgelfabrik byggde sin första kyrkorgel 1914 och när Thomas börjande på företaget arbetade den tredje generationen i familjeföretaget (Göran Mårtensson ägde och drev Mårtenssons orgelfirma fram till 2002, och hjälpte därefter till i företaget).

Den första orgeln som Thomas kom i kontakt med var orgeln i Källstorp kyrka. Den skulle plockas ner för att göra det möjligt att täta läckage i slejfar och slejfbanor. Under Thomas tid på fabriken byggdes i genomsnitt cirka fyra orglar per år.
– Jag blev helt fascinerad av orglar. Ingen var den andra lik. Varje instrument var unikt och hade sin egen talande själ.

Då Thomas reste runt i landet och byggde och reparerade orglar upptäckte han att olika orgelfirmor löste problem på olika sätt. Vissa orglar var smarta och genomtänkta medan andra var oåtkomliga och svåra att jobba med.
– På den tiden kunde man inte fota med mobiltelefonen. Men det hände att vi tog med en kamera för att dokumentera en bra lösning som vi kunde ha användning av.

Innanmätet till orgeln i Loshults kyrka på gränsen mellan Skåne och Småland. Delarna är uppställda i Mårtenssons gamla fabrik: spelbordet i nedre vänstra hörnet; nya pipor och återanvända reservpipor i vänster övre hörn; manual 1 och 2 i mitten; svällverket närmast fönstret och subbasen i förgrunden. Fotograf okänd

Innanmätet till orgeln i Loshults kyrka på gränsen mellan Skåne och Småland. Delarna är uppställda i Mårtenssons gamla fabrik: spelbordet i nedre vänstra hörnet; nya pipor och återanvända reservpipor i vänster övre hörn; manual 1 och 2 i mitten; svällverket närmast fönstret och subbasen i förgrunden. Fotograf okänd

Med tiden blev Thomas allt skickligare i orgelbyggandets konst och tanken på att avlägga ett gesällprov börjande ta form. Han pratade med Göran Mårtensson på fabriken och fick veta att senast någon avlade ett gesällprov som orgelbyggare förmodligen var på 1930-talet. Göran tog kontakt med Walter Thür, en ansedd orgelbyggare i Eskilstuna. Walter tog på sig uppgiften som kontrollant. Vid fyra tillfällen åkte han ner till Mårtenssons orgelbyggeri där Thomas fick visa prov på kunskaper om materialval, funktioner och orgelstämning.

Thomas gesällprov är orgeln i S:t Clemens kapell i Simrishamn.
– Jag gjorde allt själv – byggde och utformade orgeln. Men själva orgelhuset är ritat av en arkitekt och byggt på ett snickeri i Lund.

När Thomas ska nämna den orgel som betytt mest för honom är det inte gesällprovet. I stället är det den mekaniska orgeln i Hammenhög kyrka. Den var han med om att bygga år 2003. Spelbordet är placerat på orgelns gavel (ett så kallat gavelspelbord) och därifrån kan organisten överblicka hela församlingen.
– Jag besöker orgeln i Hammenhög varje år för service. Varje gång jag kommer dit så får jag en flash back. Jag kommer fortfarande ihåg hur jag satte ihop den – alla skruvar. Och jag känner sådan samhörighet med den.

År 2002 tog Thomas och hans kompanjon Anders Sällström över familjeföretaget i de gamla lokalerna i centrala Lund. Där höll de till i cirka 10 år innan de flyttade in i helt nya funktionella och specialanpassade lokaler en bit utanför stan.

I början av 2000-talet flyttade Thomas Hansson och Anders Sällström sin orgelverkstad till nya moderna lokaler en bit utanför Lund. Foto: Mårtenssons orgelbyggeri

I början av 2000-talet flyttade Thomas Hansson och Anders Sällström sin orgelverkstad till nya moderna lokaler en bit utanför Lund. Foto: Mårtenssons orgelbyggeri

Första tiden i de nya lokalerna var efterfrågan fortfarande stor på nya orglar. Men under senare år har efterfrågan minskat och konkurrensen hårdnat. Eftersom Thomas och Anders också började närma sig pensionsåldern bestämde de sig för att lägga ner firman år 2017.

Dock ville Thomas fortsätta arbeta med orglar på något sätt och startade därför firman T. Hanssons orgelservice AB. Han servar ett hundratal orglar i Skåne.
Högsäsongen är från september till december. Arbetena handlar bland annat om mekanik som behöver justeras och byte av slitna pedaler. Andra orglar behöver rengöras och stämmas, och kanske man behöver skaffa en höj- och sänkbar orgelbänk som arbetsmiljöåtgärd.
– Ibland krävs också större arbeten på orgeln. Då kommer jag med råd om vilka firmor som är bäst att anlita.

Bild Orgelhuset ska smälta in i kyrkans arkitektur och ritas av en arkitekt. Martinsson samarbetade ofta med Ulf Oldaéus som ritat orgelfasaden i Sibeliustalo i Lahti (bilden).

Orgelhuset ska smälta in i kyrkans arkitektur och ritas av en arkitekt. Martinsson samarbetade ofta med Ulf Oldaéus som ritat orgelfasaden i Sibeliustalo i Lahti (bilden).

Han berättar att det är en lång process att beställa en orgel till en ny kyrka. Orgeln ska passa kyrkorummet och för detta anlitas en arkitekt.
– En av de mer kända i branschen och som vi samarbetade med var Ulf Oldaéus. Han har ritat många orglar i både nyare och äldre kyrkor.

När arkitekten är vald ska församlingen anlita en kontrollant och/eller en orgelkonsult. Dennes roll är att garantera orgelns tekniska och klangliga kvalité. Därefter lämnar ett antal orgelbyggerier anbud.
– I anbudet vägs både kvalité och pris in, och kontrollanten väljer tillsammans med församlingen ut det bästa anbudet.
Men billigast är inte alltid bäst. Nackdelen med att beställa en billigare orgel från utlandet är ofta att servicen blir sämre, menar Thomas.

Thomas Hansson fick sitt gesällbrev så sent som 1991. Till brevet medföljde också organisationens lilla silvermedalj.

Thomas Hansson fick sitt gesällbrev så sent som 1991. Till brevet medföljde också organisationens lilla silvermedalj.