Corona safe Car Choir Consert

Publicerad: 24 maj 2021

Den professionella kören Luminous Voices från Kanada har kommit på olika sätt komma runt corona-begränsningarna för att sprida sin musik. Vid deras Car Choir Concerts är varje körsångare via FM-bandet uppkopplad från sin egen bil på en enorm parkeringsplats. De sjunger för en publik som också befinner sig i bilar. Och i stället för att applådera körens insatser tutar publiken. 

Luminous Voices är en av många körer runt om i världen som sjunger svensk körmusik, vilket Gehrmans förlag uppmärksammar i sin stora satsning #svenskkörmusik. I år är temat internationella körer som sjunger svenskt.

Sven-David Sandströms To See a World framfördes i åttamannasättning och koristerna hade munskydd.

Sven-David Sandströms To See a World framfördes i åttamannasättning och koristerna hade munskydd.

Gehrmans serie #svenskkörmusik startade lagom till förlagets 125-årsjubilum för tre år sedan med temat ”filmer om svensk körmusik”. Filmtemat följdes sedan av tonsättarna och kompositörerna av svensk körmusik. Och nu har  turen kommit till körer runt om i världen som sjunger svensk körmusik.

Ett exempel på detta är Luminous Voices från Calgary som sjungit Sven-David Sandströms To See a World i åttamannasättning. Koristerna sjöng i munskydd för att eliminera smittrisken.

Katie är sopran i Luminous Voices och för körens talan i filmen:
– Under nedstängningen av samhället har vi varit ute i naturen och verkligen upplevt hur varje litet sandkorn kan rymma universum. Sven-David Sandström speglar vår vördnad och förundran inför detta mystiska, inte bara genom texten han har valt, utan också genom sitt sätt att lägga samman lager av text på text och röster på röster.

Nästa inslag i #svenskkörmusik är kören Cantissimo från Zürich som sjunger en vårsång av den svenske kompositören Arne Mellnäs. Körens ledare Markus Utz är en av de många internationella dirigenter som studerat för Anders Eby under hans tid som professor vid Musikhögskolan i Stockholm.
Även i den här filmen kommer en av körsångarna dela med sig av körens arbete med verket.

– Samarbetet mellan körer och tonsättare är väldigt starkt och innerligt i Sverige. Det gör kvaliteten på vår svenska körmusik väldigt hög och det har gett både musiken och tonsättarna en fantastisk position internationellt. Som Sveriges ledande körförlag vill vi naturligtvis lyfta fram detta, säger Janna Vettergren, som är projektledare för #svenskkörmusik.

Länk till bilkonserten:
www.youtube.com/watch?v=54xiPuIMex0
Länk till ”To See a World”:
www.facebook.com/swedishchoralmusic

PS. Har du någon favoritvideo med en kör utanför Sveriges gränser som sjunger något svenskt får du gärna skicka en länk till Gehrmans förlag.