Jan Kenneth Rönning tar över Arrak Musikförlag

Publicerad: 3 juni 2021

Arrak Musikförlag har återuppstått med Jan Kenneth Rönning som ägare. Tidigare ägaren Anders KIint hörde till en av coronapandemins tragiska offer när han dog i somras.

Anders Klint undervisade vid musikgymnasiet i Handen söder om Stockholm och hade nyligen gått i pension.
Han var känd för sina körarrangemang av bland annat Laleh, Jonas Gardell, Ted och Kenneth Gärdestad och gruppen Chicago. Anders arrangerade också många melodifestivallåtar. Dessutom gav han ut nykomponerad musik av nu levande kompositörer som Gösta och Elisabeth Nylund. Mattias Enell, Peter Svensson och Jonas Wollin. En av de som Anders publicerade på sitt förlag var Jan Kenneth Rönning.

– Jag fick tio körarrangemang utgivna på Arrak Musikförlag. Bland annat två psalmer av Lina Sandell. När jag såg att Anders hadegått bort tänkte jag att någon måste ta över förlaget, så i oktober köpte jag det, berättar Jan Kenneth.

Jan Kenneth har liksom företrädaren Anders Klint arrangerat mycket populärmusik. Foto: Per Johansson

Jan Kenneth har liksom företrädaren Anders Klint arrangerat mycket populärmusik. Foto: Per Johansson

Så från Anders gamla kontor i Haninge gick ett flyttlass med kör-, piano- och orgelnoter till Jan Kenneths villa i Örebro. Sammanlagt cirka 300 titlar.
Jan Kenneth har nu gått ned i tjänst för att hinna få överblick över alla noter och allt övrigt material. Med fyra utflugna barn har han gott om utrymme för kontoret i hemmet. Den planerade kvartstiden som han ska ägna åt för förlaget kommer Jan Kenneth att kombinera med en halvtids kyrkomusikertjänst i Laxå och en kvartstjänst som organist i Vasakyrkan i Örebro, som drivs av Equmeniakyrkan.

Med tanke på Jan Kenneths körledarbakgrund i kyrkan och smak för populärmusik så är han en värdig efterträdare till Anders Klint.
– Jag har gjort körkonserter med musik av bland annat Queen, Elvis, Eva Dahlgren och Niklas Strömstedt.
Jag har också arrangerat musik av Bob Dylan och Elton John. Dylannoterna kunde vi inte ge ut eftersom de inte gick att få kontakt med hans bolag, säger Jan Kenneth.

Ytterligare ett band som Jan Kenneth skrivit körarr från är rockgruppen Kiss. Det var i samband med ett stort hårdrock-körprojekt med 80 deltagare.
– På sin hemsida skrev Kiss att en av deras låt hade blivit uppförd av en svensk kör här i Sverige, berättar Jan Kenneth.
Just nu samarbetar Jan Kenneth med Lars Hagström, orgellärare vid Hjo folkhögskola, om en lärobok i orgelspel. De återstår bara lite arbete innan den är klar.
– Sedan har jag tankar på att vidareutveckla allt halvfärdigt material som jag har liggande. Det har ju blivit en del med åren. I pipeline finns både piano- och körnoter, säger Jan Kenneth.

Mer om förlaget: www.arrakmusik.se (arr för arrangemang och ak för Anders Klint).