“Jättekul att dansa till orgelmusik!”

Publicerad: 7 juni 2021

Kyrkomusikern Lo Bringeland, som leder Svenska kyrkans musikskola i Mölndal, gillar att utforska hur orgeln kan användas i verksamheter med barn och unga. Det senaste är att låta barn dansa till orgelmusik. För ändamålet har hon skrivit tre musikstycken i olika genrer. I små coronasäkra grupper fick sedan barn dansa till tango, vals och disko.

Herr Snällström (Lotta Regnell Jansson) och kyrkomusikern Lo Bringeland förbereder sig för orgeldansen. Foto: Svenska kyrkans musikskola i Mölndal

Herr Snällström (Lotta Regnell Jansson) och kyrkomusikern Lo Bringeland förbereder sig för orgeldansen. Foto: Svenska kyrkans musikskola i Mölndal

– Jag funderar ofta på att använda orgeln i fler sammanhang, speciellt i verksamheter med lite yngre barn, säger Lo Bringeland.
Det var när Lo pratade med kollegan och pedagogen Lotta Regnell Jansson som idén till orgeldansen började ta form. Lotta är mimare och har utvecklat en karaktär som hon kallar för Herr Snällström. När Lo fick se prov på Snällströms sätt att röra sig föreslog hon att de skulle starta ett samarbete. Lotta skulle visa barnen några olika några olika “moves”, bland annat moonwalk och robotdans, och Lo skulle spela inspirerande musik till dansen.

När Lo och Lotta hade formulerat sin idé och spikat två dagar för orgeldansen var det dags att annonsera för verksamheten på kyrkans sociala medier och infotavlor. De lyckades också få in en annons i lokaltidningen Mölndalsposten. Två av Los orgelelever deltog, men de flesta kom via annonsering.
Moonwalken och robotdansen blandades med fri dansimprovisation. På vissa musikaliska signaler skulle barnen stå stilla eller sitta ner för att lyssna till instruktioner och lite mellansnack från de två ledarna.
– Barnen tyckte det var jätteroligt. De levde sig verkligen in i sina roller, säger Lo som upptäckte att hon nog kunde ha skrivit lite mer musik för workshopen, då hon bitvis fick improvisera fram ny dansmusik i stunden.

Kommer ni att ha fler sessioner med orgeldans och är det i så fall något som du skulle göra annorlunda?
– Det fungerade ju riktigt bra. Men kanske vi kan samarbeta med professionella dansare framöver. Jag tänker mig att några elever vid Dansforum skulle kunna vara med och instruera barnen och tjäna en liten extrapeng.

Har du något tips till kollegor som skulle vilja göra något liknande?
– Våga pröva. Om du tror på din idé så brukar barn gilla det du gör. Det viktiga är att inte begränsa sig innan man har provat. Tänk på att idén inte behöver vara färdig från början. Den går att utveckla efterhand. Ta fram barnasinnet i dig. Teater och dans i kombination med orgel kan vara ett sätt att väcka barnens intresse för att utforska orgeln.

Herr Snällström lärde barnen lite olika ”moves”. Foto: Svenska kyrkans musikskola i Mölndal

Herr Snällström lärde barnen lite olika ”moves”. Foto: Svenska kyrkans musikskola i Mölndal