KMT nystartar efter semestern

Publicerad: 24 juli 2021

Vi hälsar alla läsare välkomna till en hösttermin som många av er nog ser fram emot. Tidningen kommer ut 10 augusti.

I augustinumret kommer vi att blicka tillbaka på det gångna pandemi-året och lyfta fram all kreativitet som frodats under året. Men vi kommer också att se framåt. Nystarten utgör ett tillfälle att tänka igenom vad man själv vill bidra till inom kyrkomusiken – nu finns chansen att lägga en stabil grund för kommande verksamhet.

Möt Christiane Rödder Steiner och kollegan Emma Bogren Isaksson som har tagit fram ett koncept med valbara menykonserter.

Christiane_460

Christiane Rödder Steiner (t h) med kollegan Emma Bogren Isaksson. Foto: Emma Bogren Isaksson (selfie)

På ett digitalt seminarium väcktes tanken att ge konserter till enskilda personer utifrån behov. Publiken – på max åtta personer – skulle kunna välja programmet efter sina personliga önskningar. Så väcktes idén med menykonserter, det blev sammanlagt 35 stycken i Hortlax församling.

Musikerna valde en repertoar och ur den fick publiken sammanställa sitt eget konsertprogram. I programvalet utgick vi ifrån vad församlingsborna brukar önska sig. Vi valde även korta stycken så att publiken lätt skulle kunna sätta ihop ett varierat program på max 25 minuter.

I programbladet fanns även några korta beskrivningar av musiken så att det blev lite lättare att välja musikstil. Vi bestämde dag och tider för konserterna så att det passade våra arbetstider. Det positiva med konceptet är hur publiken engagerar sig i förväg. Ofta var det en som tog initiativet, bokade konserttid och samlade ihop upp till åtta personer. De började prata om musiken och valde programmet. Själva musikeventet började alltså redan några dagar i förväg.

Ett lyckat koncept som gladde både musiker och publik. Nu hoppas vi att alla dessa nya ansikten som vi har träffat kommer tillbaka när vår vanliga verksamhet i Hortlax startar.

Christiane Rödder Steiner, organist i Hortlax församling