Mikaela Häger blir ny ledare för Svenska Gospelverkstaden

Publicerad: 20 september 2021

Nya verksamhetschefen Mikaela Häger var inte ens född när Lasse Axelsson i augusti 1988 arrangerade Stockholm Gospelkör Festival för första gången. Nu har hon utsetts till ny ledare för Svenska Gospelsverkstaden. Det skriver Svenska Gospelsverkstaden i ett pressmeddelande.

Lasse_Mikaela_460

Mikaela Häger blir ny ledare för Svenska Gospelverkstaden efter Lasse Axelsson. Foto: Svenska Gospelsverkstaden

Mikaela Häger började sjunga gospel under gymnasietiden och efter studier på Södra Latins gymnasium. Därefter följde ett år på Glimåkra folkhögskolas gospellinje. Under samma läsår inledde Gospelverkstaden ett samarbete med skolan där de erbjöd ett andra år för elever som gått första året på gospellinjen.

Mikaela Häger blev antagen läsåret 2011/2012. Hon fördjupade sig ytterligare i gospelmusiken och började sitt engagemang i föreningen. Sedan dess har hon varit med i Gospelverkstadens arbete på olika sätt. Under åren 2013–2019 satt hon i styrelsen, de sista fyra åren som ordförande.

Mikaela Häger är körledare för gospelkören Vasa Gospel och har en lärarexamen i musik från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm med inriktning sång och ensemble.

– För mig blev gospel vägen till tro. Gospelmusiken har en förmåga att ge glädje och hopp, något som jag önskar att fler ska upptäcka och ta till sig. Jag upplever att jag har blivit utrustad för min roll och jag är ödmjuk inför förmånen att få leda gospelsverige in i framtiden.

Lasse Axelsson har sjungit och lett gospel sedan tidiga tonår på 1970-talet. Han har stor tilltro till allas förmåga att sjunga. Cirka en halv miljon människor har sjungit ut under Lasse Axelssons ledning. Han är väl känd i gospelsverige, och har alltid värnat gospelns kärna – evangeliet om Jesus. Lasse Axelsson kommer att finnas kvar i rollen som senior advisor i Gospelverkstaden.

– Maria Nordenback Kress och jag startade Stockholm Gospelkör Festival 1988. Tillsammans med många medarbetare och amerikanska inspirerande körledare har jag fått se Gospelverkstaden växa och berika körsångare över hela Sverige. Här finns relationer till gospelmusiken och dess budskap och uttryck – men också starka relationer till varandra.

Berwaldhallen_460
Gospelverkstaden uppför en konsert i Berwaldhallen. Foto: Svenska Gospelsverkstaden

Just nu arbetar Mikaela och Lasse intensivt med fyra gudstjänster som produceras och sänds av Sveriges Television med start på Tacksägelsedagen den 10 oktober. Runtom i Sverige har drygt 100 körer övat sedan april, filmat och spelat in sånger. Gudstjänsterna spelas in i S:ta Clara kyrka och på plats finns musiker och sångare från Gospelverkstaden samt solister som bland annat Ashley Haynes från The Mamas, Eric Bibb, Gladys del Pilar och Per-Erik Hallin. Tillsammans med alla medverkande körer och Chicago Mass Choir bildas en stor Virtual Choir.