KMT bjuder på orgelpedagogik

Publicerad: 27 september 2021

KMT nummer 10 – som kommer ut den 1 oktober – är ett temanummer om orgelpedagogik. I tidningen tipsar dina kollegor runt om i landet om de läroböcker i orgelspel som de använder sig av och som fungerar i undervisningen.
kmt10_460
Björn Vidar Ulvedalen är orgellärare vid Oskarshamns folkhögskola. Du möter honom i ett personporträtt. Björn har inspirerat många barn, ungdomar och organister på Gotland med sin kreativa pedagogik. En av hans käpphästar är att tidigt låta barn spela under gudstjänsten. ”Kyrkan ska vara en tillåtande miljö”. För att klara av det har Björn förenklat många psalmer. En annan av hans tankar kring pedagogik är att du måste förstå hur barnet tar till sig kunskap för att bli en bra pedagog. I Norge är Björn en känd orgelprofil, bland annat för sitt koncept ”Mästarmöten” där orgelelever spelar tillsammans i konserter med kända organister, sångare och körer.

I det här numret får du också möta Magdalena Prahl Boström, som undervisar musiklärare och organister i Music Mind Games. Spelen väcker lust och nyfikenhet och är ett effektivt sätt att lära ut musikteori till barn och ungdomar.

Joakim Olsson Kruse berättar också om hur han arbetat med Ted som redan vid 11 års ålder visade ett särskilt intresse och fallenhet för orgeln. Ted har fått en bred och strukturerad musikutbildning vid sidan av körsången. Undervisningen har bidragit till att Ted nu har börjat komponera musik på egen hand.