Kallställning av kyrkor och kyrkomusikernas arbetsmiljö

Publicerad: 15 december 2024

Artikel från KMT NR 12 år 2022 

Det har blivit högaktuellt i energikrisens tider att se över förbrukning av el och uppvärmning av lokaler. Svenska kyrkan har stora lokaler och behöver minska sina energikostnader och även vara solidariska med övriga samhället. Men det är också viktigt att även kyrkomusikers arbetsmiljö beaktas.

Foto: Pete Noel iStocklicens 1 353 042 681

Det är ofta bra för kyrkliga inventarier om temperaturen inte är för hög, men man måste se upp så att fukthalten i luften inte blir för stor. Vid hög luftfuktighet ökar risken för skadeinsekter i trä, påväxt av mögel och annan mikrobiologisk tillväxt. Metalldelar kan angripas av korrosion. (Se artikel ovan av Jan Börjeson) Det är viktigt att vi kyrkomusiker regelbundet ser till hur orglar och andra instrument mår i kalla kyrkor och rapporterar uppkomna skador.

Det är mycket viktigt att även kyrkomusikers arbetsmiljö beaktas inför beslut. Flytt att gudstjänster och kyrkliga handlingar till andra lokaler samt kallställning av kyrkorum är att betrakta som omorganisation. Det kan innebära merarbete i både tid och förändrad arbetsinsats som exempelvis körövningar och material som ska flyttas. Förändringar i organisation ska förhandlas enligt MBL. Vidare ska en riskbedömning göras där skyddsombuden är delaktiga. Vid stillasittande arbete, som t ex orgelspel, rekommenderar arbetsmiljöverket 20–24 grader. Man måste hos varje arbetsgivare diskutera hur en god arbetsmiljö kan säkerställas. Övningsspel på orgel kan kanske förläggas till annan kyrka i pastoratet eller församlingshem med orgel som hålls uppvärmd. För oss som kyrkomusiker är övning färskvara och den måste organiseras på ett klokt och bra sätt.

Nils-Gunnar Karlson
Förbundsordförande Kyrkomusikernas Riksförbund