Att möjliggöra eller omöjliggöra, det är frågan!

Publicerad: 27 februari 2025

Ledare – Karin Wall-Källming

Avtalsrörelsen har rullat igång. Jag blir alltid illa till mods när det är dags, det är bara för sorgligt om inte ord och handling sitter ihop. Kyrkomusikerbristen är nu alltmera allmänt känd, och kyrkomusiken tillmäts i allt vidare kretsar stor betydelse för gudstjänstlivet, ja för hela Svenska kyrkans fortlevnad. Kyrkomusikern är i de mindre församlingarna ofta den enda nyckelpersonen i musiklivet. Det är också kyrkomusikern som leder den största frivilliga gruppen, körerna, i Svenska kyrkan, barn som vuxna. Det är ju i våra körer som just vuxna samlas, den målgrupp som så hett eftertraktas understundom. Vem har inte hört ”hur ska vi nå de som inte är barn eller pensionärer?” Vi är också den yrkesgrupp som rekryterar våra egna efterträdare, sett på lång sikt. Alla elever blir nu inte kyrkomusiker, men det finns många berättelser som vittnar om att de finner andra roller i kyrkan.

Det är här det inte sitter ihop, att vi måste argumentera för självklarheter, att organisationen kyrkan känns som omöjliggörare. Kyrkomusikern borde få det som behövs för att kunna utföra sitt arbete utan mankemang om vi nu är överens om, som det verkar, att kyrkomusiken är viktig.

Nu finns det självklart lagar och författningar som reglerar arbetsmiljön och arbetstid, men ändå! Vi har nyss fått till ett nytt bilavtal, högre än den skattefria delen på 25 kr/mil. Men det tog en månad och 7 dagar i avtalslöshet innan det var klart. Nu har vi återigen en rimlig milersättning på 42 kr/mil och självriskeliminering. Det är föga rekryterande till en landsbygdsförsamling att behöva hålla med egen bil i tjänsten och dessutom veta att du själv skulle ha behövt stå för kostnaderna vid skador. Jodå, man kan åka kollektivt men det går ingen tunnelbana till Krokom och någon buss till julottan i Malexander har aldrig förekommit.

“Kyrkomusikern borde få det som behövs för att kunna utföra sitt arbete utan mankemang om vi nu är överens om, som det verkar, att kyrkomusiken är viktig.”

En god arbetsmiljö är rekryterande i sig. Och tvärtom, en dålig arbetsmiljö är avrekryterande, det kan gälla arbetsmiljön i stort och löneläget. Saker sprider sig snabbt i vår relativt lilla yrkesgrupp och i ett bristyrke kan man kosta på sig att välja det man verkligen vill ha.

Vi behöver möjliggörande system anpassade till det arbete som vi utför, inte efter en kontorsnorm. Det är normalt att arbeta på söndagar och kvällar som kyrkomusiker och vi har rätt till O-tidstillägg. Att då på vissa ställen använda ett tidredovisningssystem där man tvingas slira på sanningen för att kunna redovisa arbetad tid, vad gör det med trovärdigheten?

Det tar på krafterna att behöva stå upp en och en för det man tror på. Det behöver vi inte. Vi har Kyrkomusikernas Riksförbund och vi har vår samarbetspartner Sveriges Lärare, vi tillsammans utgör en av de största fackföreningarna i Sverige. Då har vi tillgång till skickliga förhandlare tillsammans med våra förhandlingsombud. Vi hoppas på möjliggörande avtalsförhandlingar och att ord, handling och bön må bli ett!

Karin Wall-Källming, KMT:s redaktör, nyvald hedersledamot i Linköpingsstifts kyrkomusikerförening tidigare kyrkomusiker och stiftsmusiker.