Hållbara kyrkomusiker - nycklar

Beställ boken Hållbara kyrkomusiker

Vill du köpa vår bok Hållbara kyrkomusiker? Den kostar 175:- och du beställer den direkt i Wessmans Musikförlags webshop. Under tiden som du väntar på ditt exemplar kan du läsa bokens förord.

 

Alla kyrkomusiker har gjort en resa. För många började den hos organisten eller kantorn hemma i församlingen. Några började hos en pianolärare i kommunala musikskolan. Ett avgörande ögonblick för många var när man upptäckte orgeln. För andra var det kanske en körupplevelse som blev en tändande gnista.

Under resan har vi passerat ett antal stationer. Utbildningar på olika nivåer, körer, vikariat, den första tillsvidareanställningen, inspirerande fortbildningar och symposier.

Det är en fantastisk resa.

Tyvärr och kanske ofrånkomligt har vi också passerat ett antal hållplatser som inte varit lika tilltalande. Några har drabbats svårare än andra. Bränslet har nästan tagit slut. Lärare som inte lyckats inspirera oss, utbildningar som inte höll vad de lovade, arbetsledning som saknat kompetens, arbetsplatser i kaos.

Ett liv som kyrkomusiker är en balansgång på detta spår. Lika oundvikligt som det är att man ibland blir dränerad på energi, lika viktigt är det att få fylla på. Alla svårigheter på vägen ska speglas i den dröm som alltid föregår en resa.

För att ta sig förbi de svåra passagerna måste man ha ett sammanhang, en kunskap och en förankring som ger trygghet i professionen. Ett gott sammanhang kan vara bland kollegor och goda vänner. Det är där vi nu har tänkt att ni tillsammans och med hjälp av detta material ska ventilera yrkeslivet utifrån olika aspekter. Till hjälp får ni ett antal korta texter som är skrivna för just detta ändamål. En resa där vi vid ett antal rastplatser kan stärka varandra i yrkesrollen och ge varandra bränsle till vårt uppdrag.

Vi önskar er alla en trevlig resa vars mål är att ge energi till fortsatt resa.

Ingela Sjögren
Förbundsordförande
Kyrkomusikernas Riksförbund

annonser:

Bannerannons